joi, 7 ianuarie 2010

UE ar putea elibera mai multe fonduri pentru România

Consiliul European a decis să simplifice accesarea fondurilor europene pentru unele dintre statele membre, ca măsură de a contracara dificultăţile pe care le întâmpină acestea, potrivit comisarului pentru Politici Regionale, Pavel Samecki.


Într-o scrisoare adresată economistului Daniel Dăianu, Samecki arată că liderii Uniunii au decis ca plăţi în avans, însumând 4% din alocarea Fondului Social European şi 2% din alocarea Fondului pentru Coesiune, să fie făcute către ţările care au înregistrat scăderi ale PIB de peste 10% în 2009 sau care au primit sprijin financiar de la Uniunea Europeană. Astfel, 775 milioane de euro, sub formă de plăţi în avans, ar putea fi acordate României, Ungariei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei.

Decizia Consiliului trebuie aprobată de Parlamentul European, pentru ca plăţile să poată fi făcute. “Sper că acest lucru arată disponibilitatea noastră de a răspunde îngrijorării şi nevoilor statelor membre şi regiunilor, pe măsură ce criza evoluează”, arată Semecki în scrisoarea sa.

Comisarul răspunde astfel unui mesaj transmis de Daniel Dăianu preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care cere CE să preia iniţiativa pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene, în condiţiile în care doar 8,3% din alocarea fondurilor structurale pentru 2007-2009 au intrat în economia reală. “O creştere suplimentară a prefinanţării, renunţarea la cofinanţare în cazul proiectelor de importanţă naţională trebuie să fie unele dintre priorităţile majore ale Comisiei”, arăta Dăianu în scrisoarea către Barroso. “Fondurile UE ar putea să susţină şi capitalul băncilor locale sau crearea de instituţii financiare dedicate promovării modernizării rurale. În România, un astfel de instrument ar fi extrem de rezonabil, ţinând cont de neglijarea aproape totală a agriculturii de către băncile comerciale”, scria Dăianu.

Puţin peste 470 milioane de euro au intrat până acum în economia românească, din cele 5,6 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru perioada 2007-2009. Gradul de absorbţie a ajuns la 8,34% la finele lunii octombrie, cu 0,56 puncte procentuale mai mult faţă de 30 septembrie, potrivit Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Cel mai mare grad de absorbţie îl are programul destinat creşterii competitivităţii economice, destinat în principal companiilor.

Sursa:money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu