miercuri, 12 august 2009

Fonduri europene: Cum a luat de la UE 66.000 de euro o firma de service auto?



Compania Silfar-Service din Macin, judetul Tulcea, care a rulat anul trecut o cifra de afaceri de 300.000 de euro din comercializarea de piese auto, intretinerea si repararea de masini, va obtine de la UE aproape 66.000 de euro pentru extinderea si dotarea unei hale de service auto, in urma depunerii si aprobarii unui proiect in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".


Proprietarul afacerii, Vasile Farazica, 53 de ani, de profesie electrician auto, spune ca a infiintat firma de service auto in anul 1997, iar in momentul de fata coordoneaza o echipa de sapte angajati. „Am decis sa realizez un proiect pentru fonduri europene pentru extinderea service-ului, dar si pentru echiparea acestuia cu aparate straine de diagnosticare a defectiunilor tehnice. Anul trecut, in luna martie, am depus proiectul, iar anul acesta am primit aprobarea. Mi s-a parut ca a durat destul de mult procedura de evaluare", a declarat Vasile Farazica, a carui firma va deveni in curand si statie de inspectie tehnica. Proiectul a fost realizat cu ajutorul unei firme de consultanta din Tulcea, care va primi pentru serviciile oferite companiei Silfar-Service o suma de 3% din valoarea eligibila a proiectului, in momentul in care vor veni banii europeni, potrivit lui Farazica.


Compania avea in 2007 o cifra de afaceri de 320.000 de euro si un profit net de 11% din cifra de afaceri, adica de 36.000 de euro, avand un numar de noua angajati, potrivit site-ului Ministerului de Finante. Valoarea totala a proiectului, denumit „Hala Service Auto, localitatea Macin", s-a ridicat la 114.000 euro, beneficiarul urmand sa contribuie cu 28.000 de euro. Cheltuielile evaluate ca fiind neeligibile se ridica la circa 20.000 de euro. „Am o linie de credit la CEC Bank, cu care am mai lucrat si in trecut. Finantarea pentru acest proiect va fi asigurata de un credit bancar. In momentul de fata, proiectul este in curs de derulare si va fi finalizat pana anul viitor in martie", a spus el.

Compania a depus prima cerere de rambursare a banilor dupa ce a achitat 30% din valoarea utilajelor necesare. Cea de-a doua cerere de rambursare va fi depusa in luna septembrie, urmand ca proiectul sa fie finalizat in 2010, potrivit reprezentantului companiei.

„In urma extinderii, hala de service auto va avea 500 de metri patrati, de la o suprafata de 380 de metri patrati cat are in prezent", a mentionat Farazica. Proprietarul Silfar-Service nu este la primul proiect de dezvoltare cu ajutorul banilor europeni. El a mai luat circa 14.000 de euro in 2004, in urma depunerii unui proiect in programul cu fonduri de preaderare. „Cu acei bani am cumparat utilajele necesare pentru functionarea service-ului. Iau in considerare sa mai aplic pentru fonduri europene pentru dotarea service-ului", a precizat el.

Incepand cu luna august anul acesta se va deschide o noua sesiune de depunere proiecte pentru bani europeni, in cadrul Programului Operational Regional (POR), operatiunea 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor", iar mai multe informatii pot fi gasite pe site-ul inforegio.ro

Sursa: zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu