marți, 25 august 2009

FONDURI EUROPENE IN 6 PASI!

Pasul 1

Încercaţi să identificaţi o firmă de consultanţă serioasă

Sfatul nostru este să apelaţi la o firmă de consultanţă pentru accesarea de fonduri europene. Aceasta vă poate da sfaturi care să vă economisească foarte mult timp.

Costurile cu serviciile de consultanţă sunt costuri eligibile pe care puteţi să le introduceţi în bugetul investiţiei şi să solicitaţi restituirea parţială a acestora din fonduri europene.

În cazul în care nu doriţi să colaboraţi cu o firmă de consultanţă costurile cu angajaţii dvs. care ar trebui să facă munca consultanţilor nu sunt considerate costuri eligibile.

Este foarte important să reuşiţi să identificaţi o firmă de consultanţă serioasă cu care să vă întâlniţi şi ulterior să evaluaţi gradul de compatibilitate între dvs. şi respectiva firmă de consultanţă. Nu ezitaţi să vă întâlniţi cu mai multe firme până când identificaţi firma care vi se potriveşte cel mai bine.

Pasul 2

Verificaţi dacă firma dvs. şi investiţia pe care doriţi să o realizaţi sunt eligibile din punct de vedere al accesării fondurilor europene

Este fundamental să verificaţi aceste aspecte. În cazul în care firma dvs. nu este eligibilă vedeţi dacă e posibil să deveniţi eligibil şi ce măsuri trebuie să luaţi în acest sens.

În cazul în care investiţia pe ca-re doriţi să o realizaţi nu este eligibilă încercaţi să identificaţi alte investiţii utile şi necesare firmei dvs. care sunt eligibile.

În cazul în care atât firma cât şi investiţia sunt eligibile verificaţi fondurile existente şi evaluaţi posibilităţile dvs. de a accesa aceste fonduri. Există situaţii în care fondurile alocate sunt puţine sau ele au fost deja epuizate pentru anul în curs.

Pasul 3

Stabiliţi un program realist pentru accesarea de fonduri europene

Aici intervine cel mai pregnant conflictul între perioada în care doriţi dvs. să realizaţi investiţia şi perioada necesară accesării fondurilor europene.

Obţinerea de fonduri europene este un proces care poate fi caracterizat ca birocratic şi care necesită o perioadă mai lungă decât obţinerea de fonduri de la o bancă.

Procesul de realizare a achiziţiilor este mai complex şi necesită anumite etape obligatorii.

Datorită celor expuse mai sus, firma dvs. poate începe cu accesarea de fonduri europene pentru o investiţie mai mică sau pentru o investiţie care o puteţi derula pe o perioadă mai lungă, fără ca această prelungire a perioadei să vă cauzeze pierderi.

Pasul 4

Demaraţi procedura de solicitare a fondurilor

În prima etapă trebuie să solicitaţi fonduri europene, să vi se aprobe proiectul şi să semnaţi contractul şi doar ulterior puteţi începe investiţia propriu-zisă.

Pasul 5

Realizaţi investiţia

Realizaţi investiţia respectând documentaţia pe baza căreia v-a fost aprobat proiectul. Fiţi atenţi la toate detaliile pentru că acestea contează foarte mult. Implicaţi-vă direct în realizarea, coordonarea şi verificarea derulării investiţiei pentru a acumula experienţă în ceea ce priveşte anumite proceduri specifice fondurilor europene.

Pasul 6

Folosiţi experienţa acumulată pentru un nou proiect de investiţii cu fonduri europene

Scopul dvs. trebuie să fie acela de a accesa cât mai multe fonduri în cât mai multe proiecte. Sunt anumite proiecte care se pot realiza în paralel.

Verificaţi cu atenţie toate posibilităţile de accesare şi nu ezitaţi să începeţi un nou proiect cu fonduri europene.

Nu pierdeţi oportunitatea de a obţine fonduri europene, dar pentru a decide investiţia şi proiectul pentru care veţi solicita aceste fonduri evaluaţi atent şi realist timpul în care puteţi obţine aceste fonduri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu