marți, 2 iulie 2013

Noi modificari legislative pentru accelerarea ratei de absorbtie a fondurilor europene

In data de 26 iunie a fost adoptat proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta. Noul act normativ va modifica actualul cadru legislativ pentru a accelera absorbtia fondurilor europene.

Una dintre cele mai importante modificari aduse de Ordonanta de Urgenta adoptata astazi de Guvernul României vizeaza aplicarea mecanismului decontarii cererilor de plata pentru toti beneficiarii de fonduri europene care nu dispun de resursele necesare pentru a achita facturile aferente serviciilor, bunurilor sau lucrarilor receptionate si acceptate la plata. În prezent mecanismul decontarii cererilor de plata se aplica doar în cazul beneficiarilor publici - primarii si agentii de dezvoltare intercomunitara -, care au contractat finantari prin Programul Operational Regional.

“Am anuntat ca vom extinde aplicarea acestui mecanism si pentru beneficiarii privati, care au nevoie de sprijin. Prin aceasta masura Guvernul României dovedeste din nou ca schimba sistemul pentru ca acesta sa lucreze în favoarea beneficiarilor. Extinderea mecanismului decontarii cererilor de plata pentru toti beneficiarii, indiferent de programul prin care au contractat finantarea, este o masura care va avea efecte extraordinare deoarece va permite implementarea proiectelor într-un ritm mai alert si va asigura accelerarea absorbtiei fondurilor europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

 Actul normativ adoptat prevede ca cererile de plata si documentele justificative aferente acestora care urmeaza sa fie depuse de beneficiari la Organismele Intermediare sau la Autoritatea de Management pentru a beneficia de mecanismul decontarii sa includa și facturile de avans prevazute în contractele de achizitii publice aferente proiectelor implementate.

sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu