marți, 10 noiembrie 2009

Fondul Naţional de Garantare va acorda în acest an garanţii de 450 mil. euro pentru IMM-uri

Garanţiile oferite de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor ajunge la sfârşitul acestui an la 450 milioane euro pentru credite în valoare de 1 miliard de euro, a declarat vineri preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet.

"La sfârşitul acestui an vom ajunge la 450 milioane euro garanţii oferite pentru creditele în valoare de 1 miliard de euro. Creditele angajate de dumneavoastră (IMM n.r.) nu au fost făcute pentru dezvoltarea activităţii. 80% dintre garanţiile oferite de Fond au mers către liniile de credit care au permis menţinerea activităţii şi a locurilor de muncă pe care le estimăm în jurul a 70-80.000" a declarat Aurel Şaramet .

Totodată, acesta a mai spus că Fondul a plătit către bănci datorii în valoare de 25 milioane euro.

"O mare parte din aceste datorii au survenit ca urmare a neplăţilor datorate de stat, ceea ce a dus la intrarea în insolvenţă a multor societăţi. Din statistici reiese că insolvenţa a crescut de patru ori faţă de anul trecut" a mai spus preşedintele FNGCIMM .

Acesta a mai declarat că se aşteaptă ca în următoarele două săptămâni Fondul Naţional de Contragarantare a Creditelor să devină operaţional astfel încât începând cu anul viitor împreună cu această instituţie să poată oferi un sprijin mai mare IMM-urilor.

FNGCIMM a acordat până în prezent 32% din plafonul de garantare pentru programul "Prima Casă"

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat de la începerea programului "Prima Casă" 32% din plafonul de garantare, adică 320 de milioane euro, a declarat vineri pentru NewsIn preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet.

"Ne vin pe zi în jur de 110-120 de dosare noi, iar până acum avem 7.600 de dosare depuse, din care 7.100 sunt rezolvate. Pentru aceste 7.600 de dosare Fondul alocă 320 de milioane euro, iar asta înseamnă că în trei luni şi jumătate de la demararea programului Prima Casă am acordat 32% din plafonul de garantare", a spus Aurel Şaramet.

Acesta a mai declarat că, din totalul dosarelor, doar 28% vizau achiziţionarea unei locuinţe construite după 2008.

Programul guvernamental "Prima Casă", demarat în iulie, presupune garanţii de stat de 1 miliard de euro, prin intermediul FNGCIMM, pentru creditele ipotecare acordate de bănci la cumpărarea primei locuinţe de către persoanele fizice.
 
Sursa:money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu