joi, 28 mai 2009

Consiliul European vrea sa taie fondurile Romaniei!!

Masura fara precedent impotriva unui stat membru, din decembrie
Lipsa de coerenta a guvernarii, neindeplinirea angajamentelor asumate in relatia cu Uniunea Europeana, impasul economic profund, jocurile politice si lipsa sustinerii din partea altor state membre ar putea justifica masura fara precedent in istoria UE.

Exista semnale repetate si din ce in ce mai frecvente ca in cancelariile europene se pune foarte serios problema sistarii fondurilor europene postaderare destinate Romaniei. Foarte recent, politicianul german crestin democrat Gunther Krichbaum, presedinte al Comisiei UE din Budestag, anunta la Bucuresti care sunt motivele ce fundamenteaza recomandarea intreruperii finantarilor, recomandare cu mare greutate in ochii institutiilor europene, de vreme ce vine din partea tarii cu cea mai mare contributie la bugetul Uniunii Europene. La fel de recent, intr-un interviu in exclusivitate acordat publicatiei noastre, comisarul european Leonard Orban arata ca indisciplina fiscala majora de care a dat dovada guvernarea Tariceanu ar putea atrage dupa sine nu doar amenda prevazuta la finalizarea procedurii de deficit excesiv, ci si pierderea fondurilor de coeziune - finantari directe pentru investitii in infrastructura de mediu si transporturi in valoare de patru miliarde de euro.

Lobby puternic in Parlamentul European

Confirmand cele de mai sus, respectiv informatia referitoare la posibilitatea certa a pierderii de catre Romania a principalului avantaj al aderarii la Uniunea Europeana, surse din Comisia Europeana ne-au declarat ca exista politicieni influenti in Parlamentul European care fac lobby sustinut in vederea rentabilizarii prin scadere a cheltuielilor Uniunii Europene pe segmentul finantarii postaderare, in contextul dificultatilor economice prin care trec statele membre mari contributoare la constituirea bugetului Uniunii Europene. Sunt aduse in sprijinul acestei pozitii net defavorabile Romaniei argumente pertinente ce tin de lipsa de coerenta a guvernarii, de dubiile privind capacitatea autoritatilor de la Bucuresti de gestionare a crizei si de folosire eficienta a imprumuturilor care au crescut rata de indatorare a tarii, precum si indoiala ca economia isi va reveni din declinul accentuat prin care trece. Acestor pozitii li se adauga cele pur politicianiste, alimentate de lupta pentru putere dintre partidele aflate la guvernare, care folosesc relatiile cu parlamentari europeni importanti in incercarea de anihilare a adversarilor interni. Rezultatul acestor demersuri conjugate ar putea determina formularea unei pozitii deschise privind sistarea fondurilor europene pentru Romania, iar daca reprezentantii tarii in PE si in alte institutii europene nu sunt capabili sa pareze acest curent de opinie in formare, este posibil ca, sub pretextul corect al necesitatii protejarii banilor cetatenilor europeni, economia romaneasca sa ramana fara resurse financiare vitale. In acest sens, este posibil ca, in luna decembrie, la Consiliul European de iarna sa asistam la o premiera absoluta in spatiul comunitar - decizia de sistare a fondurilor europene pentru un stat membru UE, iar rolul ingrat al „deschizatorului de drumuri” sa revina Romanei.

sursa www.financiarul.com
autor Ioana Speteanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu