miercuri, 27 mai 2009

Proiecte europene destinate renovarii satelor

Avans de 20% pentru proiectele europene destinate renovarii satelor




Consiliile locale pot beneficia de un avans de 20% de la bugetul public pentru investitile destinate renovarii si modernizarii satelor finantate din fonduri europene, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.
„Guvernul a aprobat miercuri (25 martie 2009) printr-un act normativ acordarea unui avans de 20% celor care au depus proiecte pe masura 322 din PNDR destinata renovarii si dezvoltarii satelor. Acesta va conduce la accelarea absorbtiei fondurilor europene de catre consillile locale si asociatiile acestora”, a precizat Sârbu.

Pe aceasta masura au fost deja incheiate de APDRP un numar de 123 de contracte de finantare nerambursabila de catre consilii locale, in valoare 904,7 milioane euro.

Conform actului normativ, beneficiarii publici si privati ai unui sprijin pentru investitii finantat din FEADR pot solicita APDRP plata unui avans din acest fond si de la bugetul de stat, in conformitate cu prevederile PNDR.

Suma avansului nu poate depasi 20% din ajutorul public pentru investitii si plata acestuia trebuie sa fie subordonata constituirii unei garantii bancare sau a unei garantii echivalente, care corespunde procentului de 110% din suma avansului.

Scrisoarea de garantie bancara si garantia echivalenta se depun odata cu dosarul cererii de plata a avansului Potrivit mAPDR, in prezent aceste consilii locale nu au depus nicio cerere de plata la APDRP, nici pentru a primi avansul din contributia publica aferenta FEADR si nici pentru incasarea sumelor prevazute in aceasta deoarece toate consiliile locale care au incheiat contracte de finantare cu APDRP nu au solicitat avans la data depunerii cererii de finantare si ulterior nu mai pot solicitata obtinerea avansului sau nu dispun de resurse financiare proprii care sa le permita finantarea proiectelor.

În vederea deblocarii situatiei actuale MAPDR a propus modificarea prevederilor art. 8 din H.G. nr.293/2008 in sensul crearii posibilitatii solicitarii avansului de catre consilile locale si dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila. Potrivit actului normativ, consiliile locale vor solicita scrisori de garantii bancare la institutiile financiar bancare care vor fi garantate de fondurile de garantare conform prevederilor Legii nr.218/2005.

Beneficiarii garantiilor acordate de fondurile de garantare FGCR si cel al IMM-urilor sunt consiliile locale si asociatii ale consiliilor locale, pentru proiecte de infrastructura rurala: tehnico-edifitara si drumuri forestiere”. MAPDR are prevazut in bugetul pe anul 2009 sumele necesare.

De asemenea, in sedinta de guvern de miercuri (25 martie 2009) a mai fost aprobata o HG pentru restitutiile la export, care transpune regulamentul european de aplicare a primei la export pentru produsele agricole, pe tarile terte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu