sâmbătă, 26 septembrie 2009

1,4 mld. euro zac in Trezorerie, pentru ca nu sunt proiecte sa-i absoarba


Romania a primit anul trecut 2,6 mld. euro de la UE si ar fi, daca scadem contributia sa obligatorie la bugetul Uniunii, un beneficiar net al fondurilor comunitare. Adevarul, dincolo de statistici, este altul. Doar 7% din totalul fondurilor structurale alocate de UE pentru proiecte concrete au ajuns in economie, restul zac in Trezorerie.

Este vorba despre 1,4 mld. euro, potrivit lui Stefan Ciobanu, directorul general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finantelor

Potrivit raportului Comisiei Europene privind bugetul din 2008, publicat marti, Romania a primit de la Uniune, in 2008, 2,6 mld. euro (1,6 mld. euro in 2007), contributia sa fiind de 1,2 mld. euro. Daca luam datele furnizate de Comisie, Romania este al cincilea beneficiar net al fondurilor Uniunii, dupa Franta, Germania, Spania si Italia.

Trebuie spus insa ca, peste un miliard de euro primiti de la UE s-au dus anul trecut spre platile directe pentru agricultori (s-au platit 106 euro pentru un hectar pentru care s-a solicitat si s-au aprobat plati directe).

Scazand platile directe, alocarile UE pentru Romania, intre 2007-2009, pentru cele sapte programe operationale (prin intermediul carora sunt dati, efectiv, banii pentru proiecte) au fost ceva mai mari de 5,6 mld. euro.

Din acesti bani au ajuns efectiv la Trezorerie si la Ministerul de Finante1,9 mld. euro, drept avansuri. Pentru ca banii de la UE sunt dati in doua moduri - se dau avansuri, dar majoritatea sumelor sunt, practic, decontari ale sumelor deja cheltuite pe proiecte. Asa se face ca, din totalul de 5,6 mld. euro alocati pentru proiecte, la 31 august 2009 doar 7% din sume (ceva peste 400 de milioane de euro) ajunsesera la beneficiar (ca avansuri sau rambursari ale cheltuielilor), in vreme ce 1,4 mld. euro stau inca in Trezorerie si asteapta aprobarea proiectelor.

"Am utilizat aproximativ 500 de milioane de euro (din suma de 1,9 mld. euro fonduri structurale varsata de UE Romaniei - n.n.) drept avansuri sau rambursari. Insa noi platim in fiecare luna si ne asteptam ca aceste sume sa creasca de la luna la luna. Nu vor spune ca avem o absorbtie spectaculoasa, dar ea va creste din ce in ce mai mult", spune Stefan Ciobanu.

Dificultatea in absorbtia fondurilor europene sta chiar in felul in care ele pot fi accesate. Ele sunt, practic, in mare, fonduri care deconteaza cheltuielile facute dupa ce proiectele au fost aprobate de autoritatile de management(cele care gestioneaza fondurile).

"Daca banii Uniunii ajung in Romania, din punctul de vedere al Comisiei Europene ei sunt absorbiti. Daca vorbim despre absorbtia interna, de plecare lor dintr-un cont al statului catre beneficiar, ei nu sunt absorbiti pana nu ajung la beneficiar", a explicat, marti seara, la un seminar al Revistei 22 privind o ipotetica iesire din criza cu ajutorul fondurilor nerambursabile, ministrul Vasile Puscas, seful Departamentului Afacerilor Europene.

"Inainte de a cere bani pentru proiecte UE, mergeti la banci"

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, s-a plans, la acelasi seminar, ca bancile nu ii ajuta pe potentialii beneficiar ai fondurilor UE - fiindca aceste fonduri sunt nu doar decontari de cheltuieli, dar presupun si o cofinantare care poate ajunge si pana la 40% din proiect si, aproape intotdeauna, este nevoie de un imprumut bancar. Bogdan Baltazar, consultant financiar, spune insa ca, pentru a preveni aceste lucruri, potentialii benenficiari ar trebui sa mearga mai intai pe la o banca sa vada daca poate obtine un imprumut pentru cofinantarea obligatorie (in cazul in care nu are banii) inainte de a aplica pentru un proiect sau a obtine chiar banii UE.

Ieri Constantin Nita a revenit acuzand si nepasarea celor care ar fi putut fi potentiali beneficiari ai fondurilor UE. "Din 80 mil. euro, cat este valoarea contractelor semnate de IMM-uri pentru proiectele depuse anul trecut pentru fondurile europene pentru investitii, nu am facut plati decat de 300.000 de euro. Practic, pentru contractele pe care le-am semnat la inceputul anului cu intreprinzatorii, am primit putine cereri de rambursare. Firmele au stat si au asteptat sa se semneze contractele si pana atunci nu au facut niciun demers de implementare: sa se intereseze de banca finantatoare, de contractele pentru licitatie. De aceea ne trezim acum ca nu e gata hala in termenul stabilit sau nu e achizitionat utilajul."

Cat poate absorbi Romania din cele peste 18 mld. euro alocati fondurilor structurale intre 2007-2013? Nimeni nu poate da un raspuns acum. Fostul sef al Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, este pesimist: "Sub 50%".

Fondurile UE

  • 5,6 mld. euro - alocarile totale ale UE pentru 2007-2009 pentru fondurile structurale (care finanteaza proiectele intreprinzatorilor sau ale statului)
  • 1,9 mld. euro, bani ajunsi efectiv in Romania pentru avansuri pentru fondurile structurale
  • 1,4 mld. euro, din cei 1,9 mld. euro stau in Trezorerie si asteapta proiecte
  • 7% din totalul alocarilor pentru 2007-2009 au ajuns efectiv la beneficiari
  • 2,6 mld. euro sunt banii primiti in 2008 de Romania de la UE (avansuri la fonduri structurale si plati directe pentru agricultura)
  • 1,2 mld. euro este contributia obligatorie a Romaniei la bugetul UE in 2008


Sursa:zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu