luni, 14 septembrie 2009

Soseaua principala din Agnita va fi modernizata cu fonduri europene



"Este un proiect care s-a depus pe o axa foarte solicitata. Pe aceasta axa avem depuse 46 proiecte ce depasesc 300 de milioane de euro. O parte din ele au fost respinse, 17 de proiecte sunt pe lista de asteptare. Agnita este o primarie mica, a fost o mare indrazneala. Poate sa fie un model si pentru alte localitati", a declarat Simion Cretu.

Acesta a semnat marti, cu primarul orasului, Radu Marius Curcean, contractul de finantare nerambursabila pentru reabilitarea si modernizarea singurei si principalei sosele din orasul Agnita, Proeictul "Reabilitarea si modernizarea arterei principale a orasului Agnita” reprezinta cea mai mare investitie din Agnita din ultimii 20 de ani. Agnita este cel de al treilea oras din tara care isi reabiliteaza drumurile prin Programul Operational Regional. In judetul Sibiu, Agnita este singura localitate care a castigat o asemenea finantare. Celelalte doua proiecte au fost realizate de Consiliul Judetean si vizeaza drumuri judetene.

Finantarea de sase milioane euro (reprezentand 25,5 milioane lei) reprezinta intregul buget orasului Agnita pe patru ani. Proiectul a avut, initial, 1.200 de file. Impreuna cu proiectul tehnic si clarificarile din fiecare etapa, depaseste astazi 2.500 de file pentru fiecare exemplar, conform datelor puse la dispozitie de primaria locala. Proiectul Agnitei a fost cel de-al saptelea proiect depus in regiunea Centru si al doilea proiect castigat din judetul Sibiu. Proiectul are in vedere reabilitarea strazilor Mihai Viteazu (de la intrarea in oras), 1 Decembrie, Republicii si Avram Iancu (pana la iesirea din oras) si reabilitarea retelelor de apa-canal aflate sub corpul drumului. Conform proiectului, se va reface intreaga structura a arterei principale, astfel incat aceasta sa poata suporta cresterea traficului si cresterea greutatii vehiculelor, odata cu finalizarea lucrarilor la cele doua autostrazi care traverseaza judetul.

De asemenea, de la un capat la celalalt al orasului vor fi trotuare moderne, prevazute cu facilitati pentru persoanele cu dizabilitati. Pe ambele parti ale drumului, in apropierea trotuarelor, se vor realiza piste pentru biciclisti, care vor fi marcate si semnalizate corespunzator. Totodata, numarul de locuri de parcare amenajate si marcate va fi dublat, iar statiile de autobuz vor fi si ele refacute si amenajate. Durata proiectului este de 25 de luni de la semnarea contractului de finantare. Drumul judetean DJ 106 si artera principala a orasului Agnita, ambele modernizate cu fonduri europene, vor constitui cea mai scurta legatura intre Coridorul IV Pan European (frontiera Nadlac - Arad - Deva - Sibiu - Ploiesti - Bucuresti) si Autostrada Transilvania (frontiera Bors - Cluj Napoca - Tg. Mures - Brasov - Ploiesti).

Prin aceasta investitie, Agnita poate continua polarizarea economiei din centrul si estul judetului Sibiu (este singurul oras cu potential real de crestere economica din aceasta parte a judetului). Beneficiile se vor extinde insa pe toata Valea Hartibaciului, cu atat mai mult cu cat artera principala a orasului Agnita si apoi DJ 106 este singurul drum de legatura intre toate localitatile (Rosia, Nocrich, Marpod, Altana, Barghis, Chirpar, Agnita, Bradeni, Iacobeni, Merghindeal, Bruiu).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu