miercuri, 15 iulie 2009

Bani europeni,fonduri structurale europene doar pentru 10% din piaţa IT

În lipsa unor investiţii solide pe bani publici, jucătorii din IT-ul local îşi pun speranţa, pentru relansarea industriei, în proiectele finanţate din fonduri europene, însă banii disponibili pentru semestrul al doilea din această sursă nu depăşesc 27 milioane de euro. La aceştia se adaugă aproape 100 milioane de euro, aferente proiectelor selectate până acum şi care urmează să fie dezvoltate, dar suma totală ce va ajunge în industrie reprezintă mai puţin de 10% din valoarea pieţei de IT, estimată de compania de cercetări IDC pentru anul acesta la 1,5 miliarde euro.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în acest moment sunt în curs de evaluare proiecte depuse pentru patru operaţiuni, în cadrul cărora companii private au solicitat 12,6 mil. euro (54,3 mil. lei), iar instituţiile publice vor putea obţine maximum 13,8 mil. euro (59,5 mil. lei), sumele solicitate fiind cu mult mai mari.

“Guvernul poate contribui la depăşirea momentului de criză, însă, în lipsa investiţiilor statului, ar fi bine dacă ar începe să se deruleze măcar proiectele finanţate din fonduri europene. În S1 au mai fost proiecte reportate din 2008, dar dacă lucrurile continuă aşa, S2 va avea un declin mai mare”, este de părere Bogdan Cocora, managing director al celui mai mare furnizor de servicii IT din piaţă, S&T. Acesta speră, totuşi, că trimestrul al patrulea va aduce o serie de investiţii, întrucât companiile îşi vor cheltui atunci bugetele restante. Reprezentanţii producătorului de soft TotalSoft sunt ceva mai optimişti şi văd o scădere a pieţei în S2 de numai 5%.

“Va fi mai bine pentru că au început să se aprobe proiecte din fonduri structurale şi pentru că, în toamnă, estimez că firmele vor mai derula proiecte, întrucât se mai acordă finanţări, spre deosebire de situaţia din primăvară, când a fost un blocaj”, a spus Bogdan Muşat, director de strategie şi marketing al TotalSoft. Zemi Apfelbaum, directorul general al producătorului de software Wizrom, apreciază că partea a doua a anului va fi în linie cu situaţia înregistrată anul trecut în S2.

Potrivit reprezentanţilor MCSI, în prima parte a acestui an a fost semnat contractul de finanţare cu Ministerul Sănătăţii, ce vizează realizarea prescripţiei electronice cu valoarea finanţării nerambursabile de 16,5 mil. euro (71 mil. lei). În plus, au fost selectate proiecte realizate de autorităţi publice, în valoare de 81,4 mil. euro (345,8 mil. lei), şi 162 de proiecte realizate de IMM-uri şi ONG-uri, în valoare de 1,6 mil. euro (7 mil. lei).

Dacă jucătorii din software şi servicii speră la evoluţii mai bune decât în prima parte a anului, cei din distribuţia de produse IT&C se bazează mult pe revenirea apetitului pentru consum. Iulian Stanciu, directorul general al Asesoft Distribution, vede şi pentru T3 o evoluţie similară celei de până acum, însă o scădere mai mică, de numai 20-30% în ultimele trei luni. În primele şase luni, piaţa de soft şi servicii a înregistrat un declin de 10-20%, în timp ce hardware-ul a scăzut la jumătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu