joi, 16 iulie 2009

Una din trei cereri pentru FONDURI EUROPENE a fost RESPINSA


Aproape o treime dintre cele 2.963 de proiecte UE, in valoare de 16,85 miliarde lei (din care contributia UE este de 8,04 miliarde lei), depuse in cadrul Programului Cresterea Competitivitatii Economice au fost respinse, iar 887 de proiecte sunt inca in curs de evaluare, arata datele Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale centralizate pana la 28 februarie.

Din cele aproape 3.000 de proiecte depuse, doar 385 au fost aprobate, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 2,13 miliarde lei. Cand vine vorba despre proiectele contractate, numarul total scade de la cateva mii la cateva zeci - doar 27 de proiecte sunt contractate, valoarea acestora fiind de 429,87 mil. lei. Cele mai multe plati catre beneficiari din cadrul tuturor Programelor Operationale s-au efectuat in cadrul POS CCE, unde sunt, in principal, proiecte mici, ale IMM-urilor, mult mai usor de implementat, valoarea platilor fiind de 402,02 milioane de lei.

Acesti bani vor fi investiti mai ales in cresterea si modernizarea capacitatii de productie, in domenii precum industria lemnului sau constructii. Astfel, pana pe 28 februarie, au fost depuse 7.430 de proiecte, in valoare totala de 51,52 miliarde lei (contributia UE este de 31,04 mld. lei), din care au fost respinse 2.137 de proiecte, 3.659 de proiecte sunt in curs de evaluare, iar 1.046 au fost aprobate.

Numarul proiectelor contractate este de aproape patru ori mai mic fata de cele aprobate si reprezinta nici 5% din cele depuse, acesta fiind de 360 de proiecte, iar valoarea totala - 7,41 miliarde lei (din care contributia UE este 5,31 miliarde lei). De asemenea, valoarea totala a platilor efectuate catre beneficiari, principalul indicator al absorbtiei fondurilor UE, este de 784,18 milioane de lei.In cadrul Programului Operational POS Transport, valoarea platilor catre beneficiari este zero, numarul de proiecte depuse fiind de 19, iar valoarea acestora - 5,80 miliarde lei. Dintre acestea, opt au fost aprobate (valoarea totala - 333,74 milioane de lei), iar sase au fost contractate (valoarea totala - 127,172 milioane de lei), insa nu s-a facut nicio plata catre beneficiari inca, potrivit datelor ACIS.
In cadrul PO Regional din cele 1.447 de proiecte depuse au fost aprobate mai puþin de o treime. Principalii beneficiari ai proiectelor contractate in cadrul acestui program sunt urmatoarele Consilii Judetene: Dolj, Harghita, Cluj, Gorj, Vrancea, Galati, Suceava, Botosani si Mures. In cadrul PO Mediu au fost depuse 72 de proiecte si aprobate 32, in valoare totala de 4,18 miliarde lei. Valoarea totala a platilor realizate catre beneficiari este de 191,31 milioane de lei.
Principalele proiecte contractate sunt pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, beneficiarii fiind, in principal, companiile de apa din Cluj, Tulcea, Calarasi sau Giurgiu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu