miercuri, 1 iulie 2009

Fonduri europene-Clinica oftalmologica

Clinica oftalmologica dotata cu fonduri europene

Un medic din Bucuresti a obtinut un sprijin nerambursabil de 91.000 de euro. Calin Ciubotaru a apelat la fonduri UE in vederea achizitiei de echipamente pentru cabinetul sau oftalmologic, printre care si un microscop chirurgical.

Intreprinzatorul din Bucuresti a pornit la drum, impreuna cu sotia lui, in 2002 cand au deschis un cabinet de medicina primara. Catalin Ciubotaru este specializat in medicina de familie, iar sotia sa este medic oftalmolog. "Daca la inceput erau doar doi angajati, acum avem 11 oameni, iar majoritatea sunt medici specialisti.

Pe o parte dintre ei i-am angajat atunci cand am luat decizia accesarii de fonduri europene", povesteste medicul. El marturiseste ca a apelat la finantare europeana pentru a cumpara aparate de ultima generatie pentru cabinetul sau. "M-am gandit sa profit de aceasta oportunitate, iar in iunie 2008 am depus actele", spune Ciubotaru. Dupa un an, medicul a semnat contractul.

Echipamente pentru copii

El a obtinut o finantare de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile a proiectului, adica 91.000 de euro. Contributia sa a fost de 30% din costurile eligibile, mai precis 39.000 de euro.

Pe langa aceste cheltuieli sunt incluse si costurile care nu pot fi decontate din banii europeni, precum plata TVA. Astfel, contributia beneficiarului a crescut cu 27.800 de euro.

"Daca as include si costurile care nu sunt eligibile, atunci as putea spune ca am platit aproape jumatate din proiect", considera el. Cheltuielile neeligibile si partea de 30% din valoarea eligibila a proiectului vor fi suportate integral din resurse proprii.


Accesarea fondurilor, o procedura laborioasa

Ciubotaru spune ca va lua aparate speciale pentru chirurgia cataractei, printre care si un microscop oftalmologic. "Il vom putea folosi pentru interventiile chirugicale pentru vindecarea strabismului sau pentru tumorile pleoapelor", mai adauga el.

Aparatele, cumparate din Germania si din Japonia, urmeaza sa soseasca la sfarsitul lunii iulie sau in august, pentru ca de abia s-a incheiat licitatia pentru achizitionarea lor.

Ciubotaru a apelat la o firma specializata pentru intocmirea proiectului. "Pentru a evita neplacerile, am incheiat un contract ce se intinde pe toata perioada derularii procesului de accesare a fondurilor, de la strangerea documentelor pana la implementare", povesteste el.

Singura problema intampinata a fost numarul foarte mare de documente si avize. "Am primit sprijin de la autoritatea de management, am gasit raspunsuri pentru toate solicitarile mele", spune Ciubotaru. Desi a bugetat investitia la cursul leu/euro de acum un an, deprecierea leului nu l-a afectat.

"Am reusit sa ma incadrez in limitele financiare stabilite, pentru ca aceasta criza economica a facut ca echipamentele sa se ieftineasca destul de mult", afirma el.

Acte necesare:

- Cererea de finantare;
- Actul de imputernicire (in original);
- Declaratia de eligibilitate;
- Declaratia de angajament privind contributia proprie;
- Certificatul de inregistrare al solicitantului;
- Certificatul constatator;
- Actul constitutiv (copie);
- Planul de afaceri.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu