Aproximativ 90% din cele 600 de IMM-uri care au primit aprobarea pentru proiectele depuse anul trecut spre accesare de fonduri europene pentru investitii, consultanta, implementarea standardelor internationale si accesul pe noi piete, au semnat contractele.
Doar 37 de IMM-uri au renuntat la semnarea contractelor, majoritatea celor care s-au retras din cursa pentru fonduri fiind din domeniul constructiilor, aceasta fiind unul dintre sectoarele cele mai afectate de criza economica.
"Firmelor de constructii le este frica de investitii in acesta perioada. Avem in acest moment 528 de contracte semnate plus 37 de renuntari", spune Laura Marusca, director in cadrul Directiei Generale pentru IMM, din cadrul ministerului de resort.
Beneficiarii fondurilor europene trebuie sa vina cu investitia initiala in proiect, dupa care li se returneaza din bani europeni contravaloarea sumei cheltuite.
In aceste conditii, numarul mare de IMM-uri care au semnat contractele reprezinta un semn ca firmele mici si mijlocii dispun inca de bani sau au acces la credite bancare.
Anul trecut au depus proiecte 1.740 de IMM-uri, din care 626 au fost aprobate, valoarea fondurilor europene alocate insumand circa 100 mil. euro. Perioada de evaluare prelungita la aproape un an si schimbarea climatului economic au pus firmele in dificultatea de a derula proiectele. "Firmele ne solicita o reorganizare a calendarului de investitii pentru a putea sa se incadreze in derularea proiectului conform actualelor conditii", explica Marusca.
Obtinerea anevoioasa a unui credit pentru asigurarea partii de cofinantare este principala cauza pentru intarzierea proiectelor. Este si cazul companiei Sigapress din Odorheiul Secuiesc, specializata in constructii, renovari si restaurari. Firma a depus in 2008 la sfarsitul lunii mai un proiect pentru achizitionarea de echipamente si utilaje necesare activitatii de constructii, valoarea acestora ridicandu-se la 1,8 mil. lei (circa 400.000 de euro), din care contributia proprie este de peste 890.000 de lei (200.000 de euro).
"Nu am renuntat inca la proiect cu toate ca este dificil de derulat o astfel investitie anul acesta, mai ales in domeniul constructiilor. Ne lovim de problema obtinerii unui credit. Am gasit o banca dispusa sa ne acorde finantarea in conditii avantajoase si dupa trei luni am aflat ca nu ni se va mai aproba dosarul, fara a primi explicatii. Este mai greu, dar vom face investitia din fonduri proprii si nu vom renunta la fondurile europene. Incercam sa incheiem parteneriate cu alte firme de constructii pentru a rezista pe piata", spune Imre Szilagy, administratorul firmei de constructii Sigapress.
Anul acesta, de la deschiderea liniilor de finantare pentru investitii in luna iunie, pe site-ul Ministerului pentru IMM s-au inscris peste 500 de firme, din care 200 au depus proiectele si se afla in faza de evaluare. Fondurile europene pentru investitii din acest an sunt de 200 mil. euro.
Sursa zf.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu