joi, 16 iulie 2009

Mai mult de jumatate din IMM-uri nu vor bani europeni

Mai mult de jumatate din IMM-uri nu intentioneaza sa acceseze fonduri structurale anul acesta si nici anul viitor, potrivit "Cartei albe a IMM-urilor din Romania 2009".

Interesul mic pentru accesarea fondurilor europene este determinat de nivelul scazut de informare privitor la reglementarile introduse odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, numai 14,55% dintre managerii de IMM-uri au declarat ca detin informatii suficiente privind documentatia tehnica necesara elaborarii proiectului.

Potrivit "Cartei albe a IMM-urilor din Romania 2009", mai mult de jumatate din antreprenorii de intreprinderi mici si mijlocii nu intentioneaza sa acceseze fonduri europene prin porgramele operationale.

Astfel, 55,15% dintre managerii din IMM-uri nu vor folosi bani europeni in 2009 sau anul viitor si 27,48% sunt in stadiul de informare.

De cealalta parte, 10,10% dintre managerii mai hotarati au contactat o firma de consultanta, 3,64% sunt in faza de elaborare a proiectului, 2,37% au reusit sa depuna proiectul si numai 1,27% au primit aporbarea pentru aplicatia depusa, se arata in Carta alba a IMM-urilor.

In ce priveste intentia de accesare a banilor europeni, proportia este mai ridicata in randul IMM-urilor cu o vechime de peste 15 ani (51,19%), firmelor din regiunea Centru (69,49%), companiilor mijlocii (67,72%), societatilor pe actiuni (59,18%) sau a celor care activeaza in industrie (57,45%).

Interesul mic pentru accesarea fondurilor europene este determinat de nivelul scazut de informare in legatura cu reglementarile introduse odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Astfel, numai 14,55% dintre managerii de IMM-uri au declarat ca detin informatii suficiente privind documentatia tehnica necesara elaborarii proiectului si 68,56% dintre acestia au spus ca detin un nivel mediu de informatii despre programele structurale.

Integrarea Romaniei in UE este perceputa drept oportunitate majora de 46,67% dintre firme, fara impact semnificativ de catre 42,35% si ca amenintare majora de catre 10,99% dintre IMM-uri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu