joi, 16 iulie 2009

Promoveaza idei de afaceri cu ajutorul fondurilor europene


Pot primi finantare nerambursabila universitatile, centrele pentru sustinerea activitatilor antreprenoriale, dar si organizatiile nonguvernamentale. O firma din Bucuresti a obtinut un sprijin de 1,04 milioane de lei de la UE pentru organizarea de seminarii pentru tinerii si somerii care vor sa inceapa o afacere.


Cu banii primiti de la Uniunea Europeana, firma Extreme Training va organiza workshopuri si seminarii de pregatire profesionala pentru 180 de persoane.

Proiectul a primit finantare in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Axa prioritara 3, Domeniul 3.1 Promovarea culturii antreprenoriale, si vizeaza incurajarea noilor businessuri incepute de studenti, doctoranzi, persoane cu un loc de munca stabil, dar si someri.

Firma de training va organiza lunar, in perioada 1 noiembrie 2009 - 30 aprilie 2010, seminarii constand in patru module de pregatire profesionala pentru sprijinirea celor interesati sa initieze o afacere. "Ii vom lua in calcul pe cei care isi doresc sa inceapa un business pe cont propriu, dar nu au cunostintele sau abilitatile necesare pentru acest lucru", explica Marian Rujoiu, managerul Extreme Training.

Cele patru module de training vor viza managementul proiectului, dezvoltarea antreprenoriala, precum si cea manageriala si comunicarea in mediul de business. In urma acestor seminarii, participantii vor invata cum sa conceapa un plan de afaceri si isi vor dezvolta capacitatile antreprenoriale. Proiectul a fost promovat pe internet si prin brosuri, iar pana acum s-au inscris peste 300 de persoane.

"Vom face o selectie pe baza unei grile de evaluare, astfel incat sa avem persoane din toate categoriile de varsta, care urmeaza o facultate, dar vor fi inclusi si cei care si-au pierdut locul de munca si nu au bani pentru cursuri pregatitoare", mai adauga Rujoiu.

Singura conditie pentru a se putea inscrie la aceste cursuri este ca solicitantii sa aiba domiciliul stabil sau sa lucreze in zona Bucuresti-Ilfov, pentru ca aici va fi implementat proiectul.

Fondurile UE te ajuta pe timp de criza

Rujoiu spune ca a luat decizia apelarii la fonduri europene pentru ca in cadrul acestei finantari pot fi decontate si salariile trainerilor. "Astfel, nu am fost nevoiti sa facem reduceri de personal si am putut organiza in continuare cursuri de pregatire", spune el.

In ceea ce priveste procesul de accesare, managerul Extreme Training isi aminteste ca a depus actele in iunie 2008, dar contractul a fost semnat abia in aprilie anul acesta. Rujoiu povesteste ca faza de depunere a proiectului a fost destul de simpla, singura cerinta fiind sa aiba un partener in proiect. in cazul lor, partenerul a fost firma All News.

"Mai greu a fost cand am inceput sa aducem actele, au fost situatii cand aveam nevoie de explicatii, dar solicitarile noastre nu aveau raspuns in ghid, atunci a trebuit sa gasim o solutie comuna cu Autoritatea de Management", adauga el.

Partea de cofinantare a firmei de training este de 5% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Sprijinul financiar nerambursabil a acoperit 95% din costurile eligibile ale proiectului, adica 1,04 milioane de lei.

Din banii primiti, Rujoiu a cumparat echipamente pentru cursuri si mobilier, dar a inclus aici si salariile trainerilor. "Am achizitionat sase calculatoare, sase laptopuri si un videoproiector", arata el.

Mai mult, el spune ca, desi a calculat bugetul proiectului la cursul euro de anul trecut, nu a avut de suferit din cauza deprecierii leului. "Am avut surpriza sa constat ca o parte din echipament s-a ieftinit, in mare masura din cauza situatiei economice incerte", declara managerul de proiect.

Cheltuieli eligibile

In categoria costurilor decontate prin acest program intra, pe langa cheltuielile de scolarizare, cele de transport si de cazare. Sunt sustinute financiar si abonamentele la reviste de specialitate, achizitionarea de carti (tiparite sau in format electronic), eventualele licente si brevete, dar si materialele consumabile necesare.

Este important faptul ca banii pot fi folositi si pentru subventii pentru inregistrarea drepturilor de autor, pentru angajatii care au nevoie de sprijin financiar, pentru premii in cadrul unor concursuri, dar si pentru acordarea de burse sociale si de merit.


Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu