vineri, 19 iunie 2009

Peste 200 de agricultori harghiteni se instruiesc pe bani europeni


Peste 200 de agricultori din mai multe localitati harghitene participa la cursuri de initiere sau de calificare finantate din fonduri europene. Aceste cursuri sunt organizate de Agrorom-Ro, o structura de formare profesionala in agricultura, in colaborare cu Directie pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Harghita, finantarea fiind asigurata prin Programul Phare 2006.

Directorul pe probleme de dezvoltare rurala al DADR Harghita, Vasile Juravle, a declarat ca agricultorii care s-au inscris la cursuri sunt din localitatile Zetea, Remetea, Livezi, Voslabeni si Subcetate si au varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani.

Ei sunt fie initiati in cultura plantelor si cresterea animalelor, fie se califica in agricultura ecologica si agroturism. Cursurile teoretice se desfasoara in localitatile din care agricultorii provin iar pentru aplicatiile practice cursantii merg in localitatea mureseana Sangeorgiu de Mures.

Agricultorii sunt instruiti de lectori ai Universitatii Petru Maior din Targu Mures si de specialisti ai DADR Harghita, durata unui curs fiind cuprinsa intre 4 si 8 luni.

Vasile Juravle a precizat ca agricultorii harghiteni au fost extrem de receptivi si si-au dorit sa se incrie in numar mare la aceste cursuri, chiar daca locurile au fost limitate.

Au avut prioritate agricultorii care nu aveau surse de venit sau al caror venit se situa sub salariul minim pe economie. Aceste persoane fie se pregatesc sa isi construiasca o pensiune, fie doresc sa depuna un proiect de modernizare a microfermelor pe care le detin, fie vor sa solicite sprijin pentru ferme de subzistenta si absolvirea acestor cursuri este esentiala. Cursurile sunt recunoscute de Consiliul National de formare Profesionala a Adultilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu